6. april 2010

Fram med fromasjen!

Berre ordet i seg sjølv smakar godt å ha i munnen: fromaaaaaasj! Og ja, fromasj smakar verkeleg godt. Diverre har eg inntrykk av at dette er ein dessert som ikkje så mange lagar lenger. Eg lurar på om det heng saman med dalande interesse for gelatinen. Gelatin finn vi jo også i den upopulære kabareten. (Eg tykkjer kabaret er kjempegodt, i alle fall dersom han er laga av gode råvarer.) Ikkje veit eg. Eg vil berre slå eit slag for fromasjen.

For den med liten kjennskap til fromasj, kan denne vesle Wikipedia-snutten vera klårgjerande:

Fromasj er en dessert av krem som er stivnet med gelatin. En fromasj kan ha forskjellig smak etter hva som er puttet i den. For å få en appelsinfromasj er det nødvendig å ha appelsin i fromasjen. For å få en sjokoladefromasj må man ha oppi smeltet sjokolade i fromasjen. For å få en vellykket fromasj, er det nødvendig å kunne bruke gelatinen riktig.

Lat oss lista opp fordelane med denne velsmakande desserten: 
  • Du kan laga fromasj med akkurat den smaken du vil, alt etter kva du likar, alt etter kva du har, og sjølvsagt alt etter kva årstid det er: jordbær, bringebær, sitron (ein favoritt!), appelsin (også ein favoritt!), mango, solbær, blåbær ...
  • Det einaste du treng i tillegg til smaken, er gelatin, vatn, egg, sukker og kremfløyte
  • Konsistensen på fromasj er fantastisk! Skikkeleg fluffy og fin! 
  • Fromasj smakar friskt/syrleg (i alle fall dersom du vel ei frukt og ikkje sjokolade som smak)
  • Fromasj får fantastisk farge uansett kva du har oppi
  • Fromasj passar godt saman med frukt, vaflar, kjeks, bollar ... ein fleksibel dessert, altså (men samstundes: Ein treng ikkje eitt einaste tilbehør – retten står godt på eigne bein)
  • Fromasj står seg fint i kjøleskåpet nokre dagar, så det er ikkje farleg om det blir restar
  • Fromasj er enkelt å laga (sjølv om det kan høyrast vanskeleg ut når Wikipedia-artikkelen seier at det er viktig å bruka gelatinen riktig)
  • Viss du serverer fromasj i eit selskap, får du garantert overraska og glade gjester
I påska åt eg appelsinfromasj:
Og her er oppskrift på appelsinfromasj, for den som vil prøva seg. (Det var ikkje akkurat denne oppskrifta mamma brukte, men det er vel rimeleg likt.)

5 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ja til fromasj!
Men eg trur fromasjen har levd under dekknavnet mousse dei siste åra. Det er jo ikkje så stor forskjell på sjokolademousse og sjokoladefromasj. Godt er det uansett :)

Ragnhild sa...

Forskjellen er den mykje omtalte gelatinen. Det er jo ikkje gelatin i mousse. Eg trur fromasj eignar seg best når ein vil tilsetja frukt, medan sjokolade nok passar best til mousse:-)

Smake sa...

Eg må sei at mi interesse for slike gamle "norske" oppskrifter fekk sin revival etter at eg byrja i deltidsjobb på sjukeheim! Der får dei gamle servert appelsinkompott, bringebærfromasj, sjokoladepudding, sagopudding osv. til dessert kvar dag. Eg er ekstremt begeistra, då dette på mange måtar er gamle travarar, som på mange måtar er blitt utkonkurrerte av meir internasjonale variantar og kanskje berre meir internasjonalt klingande namn!

Eg er slår eit slag for at ein eller annan tar ein Julie Powell (les; filmen/boka/bloggen Julie&Julia) og rett og slett lagar ein blogg der dei koker seg gjennom ei erkenorsk kokebok frå 50-60 talet og samstundes blogger om det. Det hadde vore heilt fantastisk!

Ragnhild sa...

He-he, ja det hadde vore noko! – ein Julia&Julia-blogg i norsk versjon:-) Såg filmen tidlegare i vinter – veldig bra!

Gamle rettar kan definitivt vera verdt å eta oftare! Dei smakar jo godt! Lurar på kva dessertar det blir å finna på sjukeheimane om 50 år ...;-)

Ingvild Aursøy Måseide sa...

Eg vil berre seie at eg likar kabaret.